Zdrowe odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(42)
Forma i typ
Książki
(41)
Poradniki i przewodniki
(28)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Proza
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Artykuły
(1)
Druki ulotne
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(44)
wypożyczone
(10)
Placówka
Tarnów wypożyczalnia
(21)
Tarnów czytelnia
(6)
Bochnia wypożyczalnia
(13)
Brzesko wypożyczalnia
(6)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
(8)
Autor
Augustyn-Protas Anna
(2)
Bator Julita
(2)
Cvìra Anna
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Musk Maye (1948- )
(2)
Oleszczuk Tadeusz
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Bargiel-Matusiewicz Kamilla (1974- )
(1)
Bez David
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Burnos Agnieszka
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Dusza Barbara
(1)
Dziura Aleksandra
(1)
Falkiewicz Kinga
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Girtler Małgorzata
(1)
Grzesiowski Paweł (1963- )
(1)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(1)
Jarosz Jarosław
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna Witamin
(1)
Karpienia Magda
(1)
Katra Grażyna
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Kossobudzka Margit
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kołodziej Katarzyna (1975- )
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Malcherek Monika
(1)
Middleton Kate
(1)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Niziołek Barbara Dagmara
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Ostrowicka Beata (1966- )
(1)
Oszczyk Sylwia
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Paltrow Gwyneth (1972- )
(1)
Piekarczyk Jolanta
(1)
Pisula Ewa (1964- )
(1)
Radwańska Anna (1987- )
(1)
Ramsey Drew
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Sadeghi Habib
(1)
Samosiej Katarzyna
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ) Liga Profesora Jot
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Superbohaterowie z ulicy Borówkowej
(1)
Skolimowska Katarzyna
(1)
Sołtys Anna (psycholog)
(1)
Stanley-Kałuża Viviana
(1)
Staszak Katarzyna
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szloser Marta
(1)
Szwinta-Dyrda Alicja
(1)
Tracz Sylwia
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Wyrzykowski Janusz
(1)
Wyszomirski Karol (dietetyk)
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Żuchelkowska Krystyna (1946- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(26)
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(39)
Kraj wydania
Polska
(39)
Ukraina
(2)
nieokreślony (s.l.)
(1)
Język
polski
(38)
ukraiński
(2)
Odbiorca
9-13 lat
(5)
Dzieci
(5)
6-8 lat
(4)
Nauczyciele
(2)
Rodzice
(2)
Szkoły wyższe
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Dietetycy
(1)
Klasa 4.
(1)
Klasa 5.
(1)
Klasa 6.
(1)
Klasa 7.
(1)
Klasa 8.
(1)
Lekarze
(1)
Mężczyźni
(1)
Pedagodzy
(1)
Pediatrzy
(1)
Studenci
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Szkoły ponadpodstawowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Dziecko
(2444)
Język polski
(1736)
Matematyka
(1654)
Nauczanie początkowe
(1563)
Literatura polska
(1561)
Zdrowe odżywianie
(-)
Rodzina
(1320)
Wychowanie
(1309)
Wychowanie w rodzinie
(1208)
Nauczanie
(1164)
Pedagogika
(1144)
Poezja polska
(1054)
Szkolnictwo
(1035)
Nauczyciele
(1008)
Historia
(995)
Wychowanie przedszkolne
(982)
Literatura
(967)
Młodzież
(915)
Filozofia
(902)
Sztuka
(699)
Powieść polska
(693)
Psychologia
(658)
Fizyka
(651)
Kultura
(639)
Język niemiecki
(635)
Polska
(634)
Osobowość
(627)
Kobieta
(602)
Młodzież szkolna
(580)
Biografie
(572)
Uczucia
(563)
Mowa
(561)
Uczenie się
(555)
Psychoterapia
(525)
Język angielski
(517)
Muzyka
(515)
Stosunki interpersonalne
(508)
Chemia
(485)
Gry i zabawy
(480)
Gry edukacyjne
(475)
Przyjaźń
(471)
Dzieci
(467)
Przyroda
(453)
Nauczanie zintegrowane
(442)
Wojsko
(436)
Psychologia społeczna
(426)
Czytanie
(425)
Relacje międzyludzkie
(415)
Geografia
(414)
Komunikacja społeczna
(411)
Biologia
(399)
Pamiętniki polskie
(392)
Uczniowie
(387)
Teatr polski
(376)
Środowisko człowieka
(373)
Etyka
(367)
Zwierzęta
(366)
Inscenizacja
(364)
Socjologia
(362)
Miłość
(361)
Pisarze polscy
(350)
Środki masowego przekazu
(346)
Dramat polski
(344)
Żydzi
(341)
Oświata
(334)
Pisanie
(322)
Opowiadanie dziecięce polskie
(317)
Polityka
(317)
Praca
(316)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(313)
Pedagogika specjalna
(308)
Logopedia
(307)
Postawy
(306)
Niepowodzenia szkolne
(305)
Internet
(303)
Nauka
(301)
Psychologia rozwojowa
(301)
Stres
(301)
Publicystyka polska
(299)
Wojna 1939-1945 r.
(292)
Niepełnosprawni
(290)
Religia
(288)
Wartość
(284)
Agresywność
(283)
Unia Europejska
(282)
Myślenie
(279)
Pedagogika resocjalizacyjna
(279)
Teatr im. Ludwika Solskiego (Tarnów)
(276)
Psychologia wychowawcza
(275)
Teatr
(271)
Opieka społeczna
(268)
Gry i zabawy umysłowe
(266)
Powieść amerykańska
(266)
Lęk
(265)
Zachowanie
(264)
Zarządzanie
(264)
Życie codzienne
(262)
Gry i zabawy ruchowe
(260)
Astronomia
(255)
Kształcenie
(255)
Pamięć
(254)
Gatunek
Poradnik
(24)
Przepisy kulinarne
(11)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Książka kucharska
(4)
Opracowanie
(3)
Podręcznik
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Jadłospis
(1)
Karty pracy ucznia
(1)
Komiks
(1)
Książka do wypełniania
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki kucharskie [Typ publikacji]
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Scenariusz zajęć
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(25)
Kulinaria
(11)
Edukacja i pedagogika
(5)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Psychologia
(3)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Biologia
(1)
Historia
(1)
Rozwój osobisty
(1)
42 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Bochnia wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 252 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czytając książkę dowiesz się, gdzie znaleźć naturalny kolagen, jak przygotować warzywne bomby witaminowe i co wsypać do kąpieli, żeby zrobić detoks skóry. Poznasz plan odnowy organizmu i sposoby na naturalny lifting twarzy oraz uzyskasz praktyczne wskazówki, jak kupować kosmetyki. Autorka dzieli się z Tobą swoim doświadczeniem. Zebrała najlepsze i sprawdzone sposoby, aby bez wysiłku i przy okazji codziennych czynności, wyglądać młodziej, piękniej i zdrowiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108 702 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108 714 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łatwe przepisy na pyszne i zdrowe dania serwowane w miskach. Naturalne, proste i dobrze wyglądające jedzenie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 901 (1 egz.)
Książka
W koszyku
6-tygodniowy plan diety: 4 dni przygotowania, 10 dni diety warzywno-owocowej, 2 tygodnie wychodzenia i 2 tygodnie stabilizacji, • ponad 30 nowych przepisów, • praktyczne porady i ilustracje, • tabele – miary postępów, • miejsce na notatki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 108 678 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.06.2024)
Książka
W koszyku
Autorzy książki podejmują fundamentalne zagadnienia dotyczące psychologicznych aspektów funkcjonowania współczesnej szkoły w czterech blokach tematycznych: Wspieranie ucznia w procesie przyswajania wiedzy, analiza czynników sprzyjających i niekorzystnych Wspieranie ucznia w rozwoju emocjonalnym i społecznym Sylwetka nauczyciela Analiza zjawiska przemocy oraz propozycje przeciwdziałania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109 852 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości, a wyniki ich badań są jednoznaczne – każdy może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, chorób serca czy cukrzycy, zmieniając swoją dietę. Ponad trzydzieści lat temu światowej sławy specjalista w zakresie nauk o odżywianiu T. Colin Campbell wraz ze swoim zespołem rozpoczął w Chinach wyjątkowy projekt badawczy. Było to najobszerniejsze z przeprowadzonych kiedykolwiek badań nad związkiem między dietą a rozwojem chorób cywilizacyjnych. Uzyskane wyniki i przeprowadzone doświadczenia przekonały naukowców o szkodliwości diety bogatej w białko zwierzęce i ogromnych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania nieprzetworzonych produktów roślinnych. W 2005 roku dr T. Colin Campbell z synem Tomem, również lekarzem, podzielili się swoją wiedzą ze wszystkimi, pisząc Nowoczesne zasady odżywiania, które uznano za jeden z najważniejszych tytułów w historii o diecie i zdrowiu. Wzbogacone nowymi treściami drugie wydanie tej przełomowej książki zawiera najnowsze, niepodważalne dowody dobroczynnego wpływu diety roślinnej na nasze zdrowie, a także aktualne informacje o zmianach w systemie medycznym i korzyściach, jakie mogą odnieść pacjenci z rosnącego zainteresowania żywieniem opartym na produktach roślinnych. Nowoczesne zasady odżywiania – wydanie uaktualnione i rozszerzone to książka, która niesie jasne i zwięzłe przesłanie, obalając przy tym liczne mity na temat zdrowia i porządkując panujący chaos informacyjny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 107 116 (1 egz.)
Tarnów czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 105 293 (1 egz.)
Bochnia wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31 352 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Temat
Dietetyka Leczenie dietą Metabolizm Zdrowe odżywianie Biochemia Gospodarka wodna organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa Edukacja żywieniowa Węglowodany Monosacharydy Składniki odżywcze Cukier Glikoliza Błonnik pokarmowy Tłuszcze Kwasy tłuszczowe Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe nienasycone Wolne rodniki Woski naturalne Fosfolipidy Glikolipidy Lipoproteiny Sterole Białka Aminokwasy Peptydy Witaminy Kwas askorbinowy Tiamina Ryboflawina Pirydoksyna Witaminy grupy B Kwas nikotynowy Kobalamina Biotyna Kwas pantotenowy Kwas foliowy Cholina Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witaminy D Tokoferole Witaminy K Mikroelementy Wapń Hipokalcemia Hiperkalcemia Fosfor Hipofosfatemia Magnez (pierwiastek) Potas Hipokaliemia Sód Hiponatremia Chlor Siarka Żelazo Niedobór minerałów Normy żywienia Żywność Odżywianie Dzieci Dorośli Kobieta ciężarna Osoby w wieku starszym Sportowcy Probiotyki Prebiotyki Żywność transgeniczna Nutrigenomika Bezpieczeństwo żywności Higiena Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) Dieta wysokobłonnikowa Dieta lekkostrawna Żywienie dojelitowe Dieta niskotłuszczowa Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskobiałkowa Wegetarianizm Dieta śródziemnomorska Dieta DASH Suplementy diety Żywienie chorych Refluks żołądkowo-przełykowy Zapalenie żołądka Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Choroby jelit Biegunka Zaparcie (medycyna) Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Choroba Leśniowskiego-Crohna Zespół jelita drażliwego (IBS) Choroby wątroby Wirusowe zapalenie wątroby Marskość wątroby Stłuszczenie wątroby Śpiączka wątrobowa Transplantacja Zapalenie pęcherzyka żółciowego Kamica żółciowa Ostre zapalenie trzustki Osoby po zabiegu operacyjnym Leczenie żywieniowe Żywienie pozajelitowe Choroby układu moczowego Kłębuszkowe zapalenie nerek Przewlekła niewydolność nerek Cukrzycowa choroba nerek Odmiedniczkowe zapalenie nerek Kamica moczowa Choroby metaboliczne Cukrzyca Insulinoterapia Hiperglikemia Hipoglikemia Otyłość Indeks glikemiczny Chirurgia bariatryczna i metaboliczna Niedożywienie Artretyzm Hiperlipidemia Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba wieńcowa Zawał serca Miażdżyca Udar mózgu Choroba Parkinsona Chorzy na nowotwory Zatrucie pokarmowe Salmonella Flora bakteryjna jelit Choroba Hashimoto Rozwój fizyczny dziecka Okresy rozwojowe człowieka Okres prenatalny Niemowlę Noworodek Karmienie piersią Mleko kobiece Wcześniak Wymioty Celiakia Mukowiscydoza Preparaty mlekozastępcze Dieta bezglutenowa Fenyloketonuria Krzywica Tężyczka Zespół nerczycowy Gorączka reumatyczna Anemia Choroby zakaźne ludzi Alergia pokarmowa Oparzenie Padaczka
Dziedzina i ujęcie
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej: • odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, • odbudujesz dobrą kondycję twojego organizmu, • poprawisz wygląd swojej skóry, • zwalczysz uczucie zmęczenia, • ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy! Autorką książki „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Przepisy” jest moja wspaniała synowa Beata. Ma ona nieprzeciętny dar – z łatwością tworzy ciekawe kompozycje potraw, które spełniają kryteria diety warzywno-owocowej. Z radością polecam tę książkę – dr Ewa Dąbrowska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Bochnia wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 31 338 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.06.2024)
Książka
W koszyku
Książka porusza wszystkie najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży, prezentuje metody radzenia sobie z dolegliwościami, a także dietetycznego wspomagania leczenia chorób charakterystycznych dla tego okresu. Odpowiada na większość najczęściej pojawiających się pytań, rozwiewa wiele wątpliwość i obala mity, które często są powodem wielu niepotrzebnych wyrzeczeń i zmartwień wśród przyszłych mam. W publikacji znajdują się odpowiedzi na pytania co, ile i kiedy powinny jeść kobiety, jednocześnie nie narzucając rygorystycznych zakazów, ani nakazów, pozostawiając pole do indywidualnego wkomponowania poszczególnych zasad we własny tryb życia, preferencje żywieniowe i stan zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110 366 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości. Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 306 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obecnie, osoby w wieku podeszłym stanowią ponad 10% ogólnej populacji świata, a według prognoz ten odsetek cały czas wzrasta. Postęp cywilizacyjny powoduje, że żyjemy dłużej i nic w tym dziwnego, że chcemy jak najdłużej w pełni funkcjonować w społeczeństwie czerpiąc z życia satysfakcje i radość i zachować zdrowie. Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia stanowią do tego najwłaściwszą drogę. Publikacja w całości została poświęcona tematyce starzenia się i zdrowej diecie seniora. Pozwala zrozumieć starość jako naturalny i fizjologiczny etap życia człowieka. Opisuje zmiany zachodzące w organizmie i wynikające z tego dolegliwości seniorów, a także porusza problem postrzegania starości zarówno przez nich samych jak i przez osoby młode. Książka zawiera informacje o chorobach towarzyszących starości i zaburzeniach w stanie zdrowia, w których zastosowanie odpowiedniego postępowania dietetycznego może przynieść pozytywne efekty zdrowotne poprzez łagodzenie objawów, zahamowanie toczącego się procesu chorobowego zmniejszając ryzyko groźnych powikłań. Istotnym elementem książki jest znaczenie żywienia w chorobach neurodegeneracyjnych objawiających się zaburzeniami funkcji poznawczych. Poza zaleceniami dietetycznymi Autorka wskazuje na duże znaczenie opiekuna niesamodzielnej osoby starszej, by utrzymać dobry stan odżywienia, dobre samopoczucie i zachowanie wysokiej jakości życia niepełnosprawnej osoby starszej. Przedstawiono m. in. praktyczne wskazówki dotyczące karmienia czy komunikacji z osobami dotkniętymi demencją.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzesko wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 42771 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.05.2024)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43221 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. – Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego. – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak „Supermocni kontra złodzieje zdrowia” chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109 078 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Karmienie piersią / Magda Karpienia ; [redakcja merytoryczna: Alicja Szwinta-Dyrda]. - Wydanie czwarte, drugi nakład. - Szczecin ; [Rybna] : Natuli dzieci są ważne, 2021. - 216, [8] stron : ilustracje, rysunki ; 22 cm.
(Seria Rodzicielska : książki pierwszego wyboru)
Karmienie piersią jest tak samo naturalne jak sen, poruszanie się czy porozumiewanie. Przez wieki kobiety po prostu wiedziały, jak to robić. Utrwalane przez lata błędne przekonania stopniowo odbierały im tę pewność. Książka, którą trzymasz w ręku, tę pewność przywraca. ▪️ Umacnia przekonanie, że warto karmić piersią i że każda kobieta jest w stanie to robić. ▪️ Bazuje na najnowszej wiedzy i rozwiewa mity na temat laktacji. ▪️ Radzi, jak postępować w przypadku pojawiających się trudności. ▪️ Wspiera i pomaga zrozumieć trudne emocje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 111 111 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciekawe porady i wskazówki, zbilansowane przepisy przedstawione przez autorkę to najlepszy i naturalny suplement diety dla naszego ciała i pozytywnego stanu psychicznego. Książka Aleksandry Kobylańskiej porusza wiele aspektów psychologiczno-pedagogiczno-dietetycznych, które z jednej strony przybliżają tematykę związaną z chorobami nowotworowymi, przedstawiając przyczyny ich powstawania, a z drugiej wskazują kierunek, jak zdrowo żyć, jak dobrze czuć się fizycznie i psychicznie, jak wzmacniać swój organizm, odporność przez odpowiednią dietę w świecie pełnym chemii, zanieczyszczeń i przetworzonego jedzenia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108 360 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzesko wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 43 675 (1 egz.)
(dostępność ok. 10.11.2023)
Książka
W koszyku
Dieta wzmacniająca odporność / Agata Lewandowska. - Wydanie drugie - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 184, [8] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Odporność organizmu zależy od wielu czynników, a nasze ciało jest wyposażone w liczne mechanizmy broniące nas przed bakteriami i wirusami. Jednak zdarza się, że nie pracują one właściwie, jeśli nie potrafimy o siebie zadbać. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności, można między innymi stosować właściwą dietę. Nie wystarczy jednak okazjonalnie zjeść kilka zdrowych produktów. Na odporność trzeba zapracować krok po kroku, pamiętając o podstawowych zasadach, takich jak odpowiednia ilość makroskładników, witamin i dbałość o kondycję bakterii jelitowych. Z tej książki dowiesz się: • jak budować zdrowie i odporność przez cały rok, • jakie produkty jadać, by zapobiegać spadkom odporności, • jak komponować posiłki w sezonie zwiększonej zachorowalności, • co jeść i jak wspierać swój organizm, gdy mimo wszystko dopadnie cię choroba.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38 416 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menopauza : podróż do esencji kobiecości / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2020. - 298, [14] stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Menopauza jest początkiem „złotego czasu” w życiu kobiety. Jest naturalnym etapem i warto się do niego przygotowywać, mając 30, 40 lat. To od naszych nawyków żywieniowych i stylu życia zależy, jaki ten czas dla nas będzie. Nie jesteśmy skazane na cierpienie, dyskomfort i trudne dolegliwości! Nie jesteśmy niewolnicami naszych hormonów - to my tworzymy nasze życie, samopoczucie i zdrowie! To wszystko naprawdę jest w naszych rękach. Okres menopauzy daje nam wspaniałe możliwości rozwoju. Możemy z nich skorzystać, jeśli w pełni zrozumiemy ten proces na poziomie ciała, emocji i ducha. Jeżeli dobrze wykorzystamy ten czas, wtedy wejdziemy na poziom mistrzyni, będziemy cieszyć się doskonałym samopoczuciem, zdrowiem, witalnością i młodością do późnych lat. Jak tego dokonać? O tym mówi ta książka. Napisałam ją dla kobiet w wieku od 35 do 135 lat! Życzę Wam pięknego, mądrego, cudownego czasu przejścia! Z miłością Agnieszka To zupełnie nowe i świeże spojrzenie na okres menopauzy, choć czerpie także ze starożytnej mądrości. Niezwykle ważna, potrzebna i wartościowa książka, napisana dla kobiet przez kobietę przechodzącą menopauzę
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109 912 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto na widelcu / Magdalena Makarowska. - Wydanie II. - Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2022. - 396, [1] strona : ilustracje kolorowe, fotografie ; 21 cm.
Wiesz już, że jesteś „motylkiem” - zdiagnozowano u ciebie chorobę Hashimoto. Nie masz pojęcia, co właściwie powinnaś jeść, a czego nie? Czujesz się przytłoczona zmianami, które powinnaś wprowadzić? Masz problem z utrzymaniem prawidłowej wagi? Jeśli na którekolwiek z tych trzech pytań odpowiedziałaś „tak”, ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Znana i lubiana dietetyczka-hedonistka, Magdalena Makarowska, która pomogła już tysiącom pacjentów, tym razem bierze na warsztat chorobę Hashimoto. Dzięki jej książce zrozumiesz swoje schorzenie, nauczysz się samodzielnie dokonywać właściwych wyborów dietetycznych oraz prowadzić odpowiedni styl życia i przekonasz się, że nie jest to szczególnie trudne ani nie wymaga wielu poświęceń. Podczas lektury dowiesz się także ważnych rzeczy na temat insulinooporności i jelita wrażliwego, które często współwystępują z chorobą Hashimoto. Dodatkowym wsparciem dla czytelników jest część napisana przez psycholożkę, która na co dzień pracuje z „motylkami”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110 384 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej