Leczenie żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Tarnów czytelnia
(1)
Bochnia wypożyczalnia
(1)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
(2)
Autor
Ciborowski Artur
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Ekblom Ulrika (1971- )
(1)
Elgquist Therese (1991- )
(1)
Högström Justyna
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Mazur Artur
(1)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(1)
Socha Piotr (nauki medyczne)
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
nieokreślony (s.l.)
(1)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Lekarze
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Dietetycy
(1)
Pediatrzy
(1)
Studenci
(1)
Temat
Dziecko
(2443)
Język polski
(1735)
Matematyka
(1655)
Nauczanie początkowe
(1566)
Literatura polska
(1562)
Leczenie żywieniowe
(-)
Rodzina
(1321)
Wychowanie
(1312)
Wychowanie w rodzinie
(1207)
Nauczanie
(1166)
Pedagogika
(1145)
Poezja polska
(1053)
Szkolnictwo
(1039)
Historia
(1020)
Nauczyciele
(1013)
Wychowanie przedszkolne
(982)
Literatura
(969)
Młodzież
(915)
Filozofia
(903)
Sztuka
(700)
Powieść polska
(692)
Psychologia
(659)
Fizyka
(652)
Kultura
(643)
Język niemiecki
(635)
Polska
(633)
Osobowość
(627)
Kobieta
(602)
Młodzież szkolna
(578)
Biografie
(572)
Uczucia
(564)
Mowa
(561)
Uczenie się
(557)
Psychoterapia
(525)
Język angielski
(517)
Muzyka
(515)
Stosunki interpersonalne
(508)
Chemia
(485)
Gry i zabawy
(481)
Gry edukacyjne
(475)
Dzieci
(472)
Przyjaźń
(472)
Przyroda
(454)
Nauczanie zintegrowane
(442)
Wojsko
(435)
Psychologia społeczna
(426)
Czytanie
(425)
Relacje międzyludzkie
(416)
Geografia
(414)
Komunikacja społeczna
(411)
Biologia
(400)
Pamiętniki polskie
(392)
Uczniowie
(389)
Teatr polski
(376)
Środowisko człowieka
(373)
Etyka
(367)
Zwierzęta
(367)
Inscenizacja
(365)
Socjologia
(363)
Miłość
(361)
Pisarze polscy
(351)
Środki masowego przekazu
(345)
Dramat polski
(344)
Żydzi
(341)
Oświata
(334)
Pisanie
(322)
Polityka
(320)
Praca
(317)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(316)
Opowiadanie dziecięce polskie
(315)
Pedagogika specjalna
(308)
Logopedia
(307)
Postawy
(306)
Niepowodzenia szkolne
(305)
Internet
(303)
Nauka
(302)
Psychologia rozwojowa
(301)
Stres
(301)
Publicystyka polska
(297)
Wojna 1939-1945 r.
(292)
Niepełnosprawni
(290)
Religia
(288)
Agresywność
(284)
Wartość
(284)
Unia Europejska
(282)
Myślenie
(279)
Pedagogika resocjalizacyjna
(279)
Teatr im. Ludwika Solskiego (Tarnów)
(276)
Psychologia wychowawcza
(275)
Teatr
(271)
Opieka społeczna
(268)
Gry i zabawy umysłowe
(267)
Lęk
(266)
Powieść amerykańska
(266)
Zachowanie
(264)
Zarządzanie
(264)
Życie codzienne
(264)
Gry i zabawy ruchowe
(260)
Kształcenie
(258)
Astronomia
(255)
Pamięć
(254)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Jadłospis
(1)
Książka kucharska
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Kulinaria
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Temat
Dietetyka Leczenie dietą Metabolizm Zdrowe odżywianie Biochemia Gospodarka wodna organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa Edukacja żywieniowa Węglowodany Monosacharydy Składniki odżywcze Cukier Glikoliza Błonnik pokarmowy Tłuszcze Kwasy tłuszczowe Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe nienasycone Wolne rodniki Woski naturalne Fosfolipidy Glikolipidy Lipoproteiny Sterole Białka Aminokwasy Peptydy Witaminy Kwas askorbinowy Tiamina Ryboflawina Pirydoksyna Witaminy grupy B Kwas nikotynowy Kobalamina Biotyna Kwas pantotenowy Kwas foliowy Cholina Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witaminy D Tokoferole Witaminy K Mikroelementy Wapń Hipokalcemia Hiperkalcemia Fosfor Hipofosfatemia Magnez (pierwiastek) Potas Hipokaliemia Sód Hiponatremia Chlor Siarka Żelazo Niedobór minerałów Normy żywienia Żywność Odżywianie Dzieci Dorośli Kobieta ciężarna Osoby w wieku starszym Sportowcy Probiotyki Prebiotyki Żywność transgeniczna Nutrigenomika Bezpieczeństwo żywności Higiena Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) Dieta wysokobłonnikowa Dieta lekkostrawna Żywienie dojelitowe Dieta niskotłuszczowa Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskobiałkowa Wegetarianizm Dieta śródziemnomorska Dieta DASH Suplementy diety Żywienie chorych Refluks żołądkowo-przełykowy Zapalenie żołądka Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Choroby jelit Biegunka Zaparcie (medycyna) Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Choroba Leśniowskiego-Crohna Zespół jelita drażliwego (IBS) Choroby wątroby Wirusowe zapalenie wątroby Marskość wątroby Stłuszczenie wątroby Śpiączka wątrobowa Transplantacja Zapalenie pęcherzyka żółciowego Kamica żółciowa Ostre zapalenie trzustki Osoby po zabiegu operacyjnym Leczenie żywieniowe Żywienie pozajelitowe Choroby układu moczowego Kłębuszkowe zapalenie nerek Przewlekła niewydolność nerek Cukrzycowa choroba nerek Odmiedniczkowe zapalenie nerek Kamica moczowa Choroby metaboliczne Cukrzyca Insulinoterapia Hiperglikemia Hipoglikemia Otyłość Indeks glikemiczny Chirurgia bariatryczna i metaboliczna Niedożywienie Artretyzm Hiperlipidemia Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba wieńcowa Zawał serca Miażdżyca Udar mózgu Choroba Parkinsona Chorzy na nowotwory Zatrucie pokarmowe Salmonella Flora bakteryjna jelit Choroba Hashimoto Rozwój fizyczny dziecka Okresy rozwojowe człowieka Okres prenatalny Niemowlę Noworodek Karmienie piersią Mleko kobiece Wcześniak Wymioty Celiakia Mukowiscydoza Preparaty mlekozastępcze Dieta bezglutenowa Fenyloketonuria Krzywica Tężyczka Zespół nerczycowy Gorączka reumatyczna Anemia Choroby zakaźne ludzi Alergia pokarmowa Oparzenie Padaczka
Dziedzina i ujęcie
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34 775 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
„Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób, ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji. Książkę dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110 437 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cześć, tu Mia i Lina! Jeśli czytałeś naszą książkę "Food Pharmacy", to już trochę nas znasz i pamiętasz, jak smakuje nasz... powitalny szot z kurkumy! Wiesz również, że chcemy zarazić wszystkich naszą pasją do jedzenia o przeciwzapalnych właściwościach, bogatego w przeciwutleniacze i wspierającego dobre bakterie układu pokarmowego jak Luke Skywalker Rebelię. Teraz oddajemy w Twoje ręce naszą książkę kucharską. Napisałyśmy ją dla każdego, kto chce wprowadzić do swojej kuchni zdrowe produkty – takie, które pomagają dobrej florze jelitowej, zapobiegają stanom zapalnym oraz odpierają ataki wielu chorób. W naszych recepturach znajdziesz dużo warzyw, nasion, orzechów i przypraw. Potrawy są bezglutenowe, pozbawione nabiału oraz cukru, a co najważniejsze – są pyszne! Przetestowane przez wytrawnych smakoszy. Uwaga! Pyszności, które zdobędą podniebienie każdego łasucha, to między innymi: optymalne popołudniowe smoothie (Twoje jelita będą zachwycone), lasagne świata idei (naprawdę idealne), najlepsze na świecie brownie (potwierdzone info!).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Bochnia wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 31 345 (1 egz.)
(dostępność ok. 22.05.2024)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej