Jadłospis
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Tarnów wypożyczalnia
(1)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
(1)
Autor
Ciborowski Artur
(1)
Majewski Marcin (dietetyk)
(1)
Marciniak Michał (dietetyk)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(1)
nieokreślony (s.l.)
(1)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Lekarze
(1)
Pediatrzy
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywienie chorych
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Aminokwasy
(1)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(1)
Anemia
(1)
Artretyzm
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Białka
(1)
Biegunka
(1)
Biochemia
(1)
Biotyna
(1)
Błonnik pokarmowy
(1)
Celiakia
(1)
Chirurgia bariatryczna i metaboliczna
(1)
Chlor
(1)
Cholina
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroba Parkinsona
(1)
Choroba wieńcowa
(1)
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
(1)
Choroby jelit
(1)
Choroby metaboliczne
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu moczowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca
(1)
Cukrzycowa choroba nerek
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Dieta niskobiałkowa
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta wysokobłonnikowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dietetyka
(1)
Dorośli
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Fosfolipidy
(1)
Fosfor
(1)
Glikolipidy
(1)
Glikoliza
(1)
Gorączka reumatyczna
(1)
Gospodarka wodna organizmu
(1)
Higiena
(1)
Hiperglikemia
(1)
Hiperkalcemia
(1)
Hiperlipidemia
(1)
Hipofosfatemia
(1)
Hipoglikemia
(1)
Hipokalcemia
(1)
Hipokaliemia
(1)
Hiponatremia
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Insulinoterapia
(1)
Kamica moczowa
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Karmienie piersią
(1)
Kobalamina
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Krzywica
(1)
Kwas askorbinowy
(1)
Kwas foliowy
(1)
Kwas nikotynowy
(1)
Kwas pantotenowy
(1)
Kwasy tłuszczowe
(1)
Kwasy tłuszczowe nasycone
(1)
Kwasy tłuszczowe nienasycone
(1)
Kłębuszkowe zapalenie nerek
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Lipoproteiny
(1)
Magnez (pierwiastek)
(1)
Marskość wątroby
(1)
Metabolizm
(1)
Miażdżyca
(1)
Mikroelementy
(1)
Mleko kobiece
(1)
Monosacharydy
(1)
Mukowiscydoza
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Niedobór minerałów
(1)
Niedożywienie
(1)
Niemowlę
(1)
Normy żywienia
(1)
Noworodek
(1)
Nowotwór
(1)
Nutrigenomika
(1)
Odmiedniczkowe zapalenie nerek
(1)
Odżywianie
(1)
Okres prenatalny
(1)
Okresy rozwojowe człowieka
(1)
Oparzenie
(1)
Gatunek
Powieść
(1583)
Poradnik
(1310)
Opracowanie
(1253)
Opowiadania i nowele
(1049)
Literatura polska
(1021)
Jadłospis
(-)
Poezja polska
(921)
Praca zbiorowa
(892)
Pamiętniki polskie
(654)
Język polski
(628)
Ćwiczenia i zadania
(608)
Podręcznik
(578)
Literatura młodzieżowa polska
(489)
Publicystyka polska
(436)
Publikacja bogato ilustrowana
(415)
Gry i zabawy umysłowe
(386)
Wiersze
(343)
Monografia
(337)
Opowiadanie polskie
(335)
Materiały pomocnicze
(319)
Broszura
(314)
Książka obrazkowa
(309)
Biografia
(303)
Powieść obyczajowa
(287)
Antologia
(284)
Powieść polska
(264)
Gry planszowe
(247)
Scenariusz zajęć
(247)
Literatura dziecięca polska
(241)
Dramat polski
(235)
Fotografia teatralna
(213)
Esej
(206)
Fantastyka
(201)
Publikacje dla dzieci
(194)
Reportaż
(192)
Karty pracy ucznia
(190)
Pamiętniki i wspomnienia
(190)
Język angielski
(180)
Wojna 1939-1945 r.
(179)
Język rosyjski
(158)
Artykuł z pracy zbiorowej
(155)
Gry edukacyjne
(153)
Raport z badań
(150)
Język niemiecki
(142)
Plansze do gry
(135)
Film fabularny
(133)
Powieść angielska
(131)
Powieść przygodowa
(130)
Powieść francuska
(123)
Artykuł problemowy
(119)
Kryminał
(110)
Poradniki i przewodniki
(110)
Gry w karty
(109)
Fantasy
(102)
Gry i zabawy dziecięce
(102)
Komiks
(101)
Powieść historyczna
(95)
Powieść rosyjska
(95)
Wydawnictwa popularne
(94)
Język francuski
(89)
Powieść amerykańska
(86)
Listy polskie
(79)
Publicystyka
(79)
Reportaż polski
(79)
Dramat angielski
(78)
Szkice literackie polskie
(77)
Science fiction
(73)
Wywiad dziennikarski
(72)
Bajki i baśnie
(69)
Dramat filmowy
(65)
Powieść psychologiczna
(64)
Książka do wypełniania
(63)
Powieść biograficzna
(63)
Literatura dla dzieci
(62)
Opowiadanie rosyjskie
(62)
Thriller
(62)
Opowiadania i nowele biograficzne
(61)
Gry strategiczne
(60)
Kamishibai
(59)
Literatura rosyjska
(59)
Przewodnik turystyczny
(56)
Satyra polska
(56)
Poezja rosyjska
(54)
Krytyka literacka polska
(53)
Żydzi
(52)
Powieść niemiecka
(51)
Felieton polski
(50)
Adaptacja filmowa
(45)
Poezja angielska
(45)
Słownik polski
(45)
Dramat (gatunek literacki)
(44)
Film dokumentalny
(43)
Materiały konferencyjne
(41)
Poradniki
(41)
Literatura młodzieżowa angielska
(40)
Język łaciński
(39)
Układanki
(39)
Przepisy kulinarne
(38)
Kompendia i repetytoria
(37)
Powstanie 1944 r. warszawskie
(37)
Felieton
(36)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Kulinaria
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Temat
Dietetyka Leczenie dietą Metabolizm Zdrowe odżywianie Biochemia Gospodarka wodna organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa Edukacja żywieniowa Węglowodany Monosacharydy Składniki odżywcze Cukier Glikoliza Błonnik pokarmowy Tłuszcze Kwasy tłuszczowe Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe nienasycone Wolne rodniki Woski naturalne Fosfolipidy Glikolipidy Lipoproteiny Sterole Białka Aminokwasy Peptydy Witaminy Kwas askorbinowy Tiamina Ryboflawina Pirydoksyna Witaminy grupy B Kwas nikotynowy Kobalamina Biotyna Kwas pantotenowy Kwas foliowy Cholina Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witaminy D Tokoferole Witaminy K Mikroelementy Wapń Hipokalcemia Hiperkalcemia Fosfor Hipofosfatemia Magnez (pierwiastek) Potas Hipokaliemia Sód Hiponatremia Chlor Siarka Żelazo Niedobór minerałów Normy żywienia Żywność Odżywianie Dzieci Dorośli Kobieta ciężarna Osoby w wieku starszym Sportowcy Probiotyki Prebiotyki Żywność transgeniczna Nutrigenomika Bezpieczeństwo żywności Higiena Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) Dieta wysokobłonnikowa Dieta lekkostrawna Żywienie dojelitowe Dieta niskotłuszczowa Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskobiałkowa Wegetarianizm Dieta śródziemnomorska Dieta DASH Suplementy diety Żywienie chorych Refluks żołądkowo-przełykowy Zapalenie żołądka Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Choroby jelit Biegunka Zaparcie (medycyna) Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Choroba Leśniowskiego-Crohna Zespół jelita drażliwego (IBS) Choroby wątroby Wirusowe zapalenie wątroby Marskość wątroby Stłuszczenie wątroby Śpiączka wątrobowa Transplantacja Zapalenie pęcherzyka żółciowego Kamica żółciowa Ostre zapalenie trzustki Osoby po zabiegu operacyjnym Leczenie żywieniowe Żywienie pozajelitowe Choroby układu moczowego Kłębuszkowe zapalenie nerek Przewlekła niewydolność nerek Cukrzycowa choroba nerek Odmiedniczkowe zapalenie nerek Kamica moczowa Choroby metaboliczne Cukrzyca Insulinoterapia Hiperglikemia Hipoglikemia Otyłość Indeks glikemiczny Chirurgia bariatryczna i metaboliczna Niedożywienie Artretyzm Hiperlipidemia Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba wieńcowa Zawał serca Miażdżyca Udar mózgu Choroba Parkinsona Chorzy na nowotwory Zatrucie pokarmowe Salmonella Flora bakteryjna jelit Choroba Hashimoto Rozwój fizyczny dziecka Okresy rozwojowe człowieka Okres prenatalny Niemowlę Noworodek Karmienie piersią Mleko kobiece Wcześniak Wymioty Celiakia Mukowiscydoza Preparaty mlekozastępcze Dieta bezglutenowa Fenyloketonuria Krzywica Tężyczka Zespół nerczycowy Gorączka reumatyczna Anemia Choroby zakaźne ludzi Alergia pokarmowa Oparzenie Padaczka
Dziedzina i ujęcie
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej to wyzwanie zarówno dla Pacjenta, jak i jego rodziny. Jaka jest właściwa dieta w chorobie nowotworowej? Jaki wpływ na dietę ma lokalizacja nowotworu? Jak wzmocnić chorego na raka? Jak zwiększyć kaloryczność posiłków? Jak radzić sobie z efektami ubocznymi leczenia? Odpowiedzieliśmy na te pytania. I na wiele innych pytań. Opieramy się na sprawdzonej, naukowej wiedzy i doświadczeniu, a nie mitach powielanych w Internecie i szpitalnych korytarzach. Omówiliśmy nie tylko ogólne zalecenia żywieniowe dla chorób onkologicznych, ale tam, gdzie to możliwe, wskazaliśmy wytyczne dla poszczególnych typów nowotworów. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma uniwersalnej diety. Każdy Pacjent jest inny i każdy przypadek nowotworu też jest inny. Proponowany jadłospis na 4 tygodnie został przygotowany przez dyplomowanego dietetyka i rozpisany krok po kroku. Dzięki temu przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku będzie naprawdę proste.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110 327 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej