Cukier
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
Placówka
Tarnów wypożyczalnia
(2)
Tarnów czytelnia
(1)
Bochnia wypożyczalnia
(1)
Brzesko wypożyczalnia
(1)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
(4)
Autor
Sękowski Stefan
(2)
Ciborowski Artur
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumacz)
(1)
Guichard Jack (1946- )
(1)
Jugla Cécile
(1)
Jugla Cécile. Przygody z nauką
(1)
Krauss Hanna
(1)
Orlewski Jerzy
(1)
Samosiej Katarzyna
(1)
Simon Laurent (1979- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
nieokreślony (s.l.)
(3)
Język
polski
(4)
Odbiorca
0-5 lat
(2)
6-8 lat
(2)
Dietetycy
(2)
Dzieci
(2)
Lekarze
(2)
Szkoły wyższe
(2)
9-13 lat
(1)
Pediatrzy
(1)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Dziecko
(2443)
Język polski
(1735)
Matematyka
(1655)
Nauczanie początkowe
(1566)
Literatura polska
(1562)
Cukier
(-)
Rodzina
(1321)
Wychowanie
(1312)
Wychowanie w rodzinie
(1207)
Nauczanie
(1166)
Pedagogika
(1145)
Poezja polska
(1053)
Szkolnictwo
(1039)
Historia
(1015)
Nauczyciele
(1013)
Wychowanie przedszkolne
(982)
Literatura
(968)
Młodzież
(915)
Filozofia
(903)
Sztuka
(700)
Powieść polska
(692)
Psychologia
(659)
Fizyka
(652)
Kultura
(641)
Język niemiecki
(635)
Polska
(633)
Osobowość
(627)
Kobieta
(602)
Młodzież szkolna
(579)
Biografie
(572)
Uczucia
(564)
Mowa
(561)
Uczenie się
(557)
Psychoterapia
(525)
Język angielski
(517)
Muzyka
(515)
Stosunki interpersonalne
(508)
Chemia
(485)
Gry i zabawy
(480)
Gry edukacyjne
(475)
Dzieci
(472)
Przyjaźń
(471)
Przyroda
(454)
Nauczanie zintegrowane
(442)
Wojsko
(435)
Psychologia społeczna
(426)
Czytanie
(425)
Relacje międzyludzkie
(415)
Geografia
(414)
Komunikacja społeczna
(411)
Biologia
(400)
Pamiętniki polskie
(392)
Uczniowie
(388)
Teatr polski
(376)
Środowisko człowieka
(373)
Etyka
(367)
Zwierzęta
(366)
Inscenizacja
(365)
Socjologia
(363)
Miłość
(360)
Pisarze polscy
(351)
Środki masowego przekazu
(346)
Dramat polski
(344)
Żydzi
(341)
Oświata
(334)
Pisanie
(322)
Polityka
(320)
Praca
(317)
Opowiadanie dziecięce polskie
(315)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(315)
Pedagogika specjalna
(308)
Logopedia
(307)
Postawy
(306)
Niepowodzenia szkolne
(305)
Internet
(303)
Nauka
(302)
Psychologia rozwojowa
(301)
Stres
(301)
Publicystyka polska
(297)
Wojna 1939-1945 r.
(292)
Niepełnosprawni
(290)
Religia
(288)
Agresywność
(284)
Wartość
(284)
Unia Europejska
(282)
Myślenie
(279)
Pedagogika resocjalizacyjna
(279)
Teatr im. Ludwika Solskiego (Tarnów)
(276)
Psychologia wychowawcza
(275)
Teatr
(271)
Opieka społeczna
(268)
Gry i zabawy umysłowe
(266)
Powieść amerykańska
(266)
Lęk
(265)
Zachowanie
(264)
Zarządzanie
(264)
Życie codzienne
(264)
Gry i zabawy ruchowe
(260)
Kształcenie
(257)
Astronomia
(255)
Pamięć
(254)
Gatunek
Broszura
(2)
Podręcznik
(2)
Jadłospis
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Temat
Dietetyka Leczenie dietą Metabolizm Zdrowe odżywianie Biochemia Gospodarka wodna organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa Edukacja żywieniowa Węglowodany Monosacharydy Składniki odżywcze Cukier Glikoliza Błonnik pokarmowy Tłuszcze Kwasy tłuszczowe Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe nienasycone Wolne rodniki Woski naturalne Fosfolipidy Glikolipidy Lipoproteiny Sterole Białka Aminokwasy Peptydy Witaminy Kwas askorbinowy Tiamina Ryboflawina Pirydoksyna Witaminy grupy B Kwas nikotynowy Kobalamina Biotyna Kwas pantotenowy Kwas foliowy Cholina Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witaminy D Tokoferole Witaminy K Mikroelementy Wapń Hipokalcemia Hiperkalcemia Fosfor Hipofosfatemia Magnez (pierwiastek) Potas Hipokaliemia Sód Hiponatremia Chlor Siarka Żelazo Niedobór minerałów Normy żywienia Żywność Odżywianie Dzieci Dorośli Kobieta ciężarna Osoby w wieku starszym Sportowcy Probiotyki Prebiotyki Żywność transgeniczna Nutrigenomika Bezpieczeństwo żywności Higiena Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) Dieta wysokobłonnikowa Dieta lekkostrawna Żywienie dojelitowe Dieta niskotłuszczowa Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskobiałkowa Wegetarianizm Dieta śródziemnomorska Dieta DASH Suplementy diety Żywienie chorych Refluks żołądkowo-przełykowy Zapalenie żołądka Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Choroby jelit Biegunka Zaparcie (medycyna) Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Choroba Leśniowskiego-Crohna Zespół jelita drażliwego (IBS) Choroby wątroby Wirusowe zapalenie wątroby Marskość wątroby Stłuszczenie wątroby Śpiączka wątrobowa Transplantacja Zapalenie pęcherzyka żółciowego Kamica żółciowa Ostre zapalenie trzustki Osoby po zabiegu operacyjnym Leczenie żywieniowe Żywienie pozajelitowe Choroby układu moczowego Kłębuszkowe zapalenie nerek Przewlekła niewydolność nerek Cukrzycowa choroba nerek Odmiedniczkowe zapalenie nerek Kamica moczowa Choroby metaboliczne Cukrzyca Insulinoterapia Hiperglikemia Hipoglikemia Otyłość Indeks glikemiczny Chirurgia bariatryczna i metaboliczna Niedożywienie Artretyzm Hiperlipidemia Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba wieńcowa Zawał serca Miażdżyca Udar mózgu Choroba Parkinsona Chorzy na nowotwory Zatrucie pokarmowe Salmonella Flora bakteryjna jelit Choroba Hashimoto Rozwój fizyczny dziecka Okresy rozwojowe człowieka Okres prenatalny Niemowlę Noworodek Karmienie piersią Mleko kobiece Wcześniak Wymioty Celiakia Mukowiscydoza Preparaty mlekozastępcze Dieta bezglutenowa Fenyloketonuria Krzywica Tężyczka Zespół nerczycowy Gorączka reumatyczna Anemia Choroby zakaźne ludzi Alergia pokarmowa Oparzenie Padaczka
Dziedzina i ujęcie
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukier / tekst: Cécile Jugla, Jack Guichard ; ilustracje: Laurent Simon ; [przekład: Katarzyna Grzyb]. - Wydanie I. - Warszawa : Harperkids, 2021. - [1], 24, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(Przygody z nauką / Cécile Jugla, Jack Guichard)
(Akademia Mądrego Dziecka)
Czy można zmusić olej do tańca, a wodę do wspinaczki? Dlaczego słodkie rzeczy się lepią, a podgrzany cukier ciemnieje? Jak skurczyć jabłko, zrobić karmelki, cukier w kostkach i lizaka? Dzieci zadają mnóstwo pytań, bo są z natury ciekawe i chcą zrozumieć, jak działa świat. Mali czytelnicy wykorzystują najprostszy składnik – jakim jest cukier – i za jego pomocą sami odkrywają podstawowe prawa nauki, przy okazji świetnie się bawiąc. „Przygody z nauką” to seria nowoczesnych książek zachęcających do samodzielnego eksperymentowania i wyciągania wniosków. Jej bohaterami są dzieci, angażujące czytelników do zabawy. Każda zawiera 10 prostych, ciekawych, dostosowanych do wieku doświadczeń z użyciem powszechnych składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B 10 969 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fizjologia żywienia / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Hanna Krauss. - Wydanie I, dodruk - Warszawa : PZWL, 2020. - XVIII, 409, [1] strona : ilustracje, wykres ; 24 cm.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108 724 (1 egz.)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 689 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18 596 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sam Cukier / Katarzyna Samosiej. - Wydanie I. - Łódź : Studio Koloru, copyright 2020. - [38] stron : ilustracje ; 27 cm.
Cukier dobry czy zły? Jak przekonać dzieci do zdecydowanego ograniczenia słodyczy w ich codziennym życiu? Spróbujmy razem! Książeczka z ilustracjami, przeznaczona dla dzieci od 4 do 11 lat, w przystępny sposób opowiada o cukrze i jego wpływie na nasze zdrowie. Głównym bohaterem książeczki jest kryształek cukru, kuszący młodego czytelnika do zjedzenia słodkości. ?Dialog? naszego podstępnego bohatera z młodym odbiorcą sprawia, że nasz kryształek zmienia się i ze złowrogiego kusiciela staje się łagodnym, spokojnym, słodkim przyjacielem. Zakończeniem opowieści jest krótkie, przystępne kompendium wiedzy o cukrze. Autorka książki, Katarzyna Samosiej, jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi. Jako artystka zajmuje się sztuką książki i ilustracją. Swoje prace prezentowała na wielu wystawach w Polsce i za granicą. Jako arteterapeutka realizuje autorskie projekty artystyczne, prowadzi warsztaty dla dzieci i dorosłych, propagujące czytanie oraz promujące mądre i piękne książki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B 11 105 (1 egz.)
Bochnia wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 481 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 03762 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 03 564 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej