Edukacja żywieniowa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Tarnów wypożyczalnia
(1)
Tarnów czytelnia
(1)
Bochnia wypożyczalnia
(2)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
(2)
Autor
Ciborowski Artur
(1)
Contento Isobel R
(1)
Guzowska-Dąbrowska Małgorzata
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna Witamin
(1)
Kołodziej Katarzyna (1975- )
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Ostrowicka Beata (1966- )
(1)
Siara Olga
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ) Liga Profesora Jot
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Superbohaterowie z ulicy Borówkowej
(1)
Szczepański Wojciech (pediatra)
(1)
Woynarowska Barbara
(1)
Woynarowska Barbara (1940- )
(1)
Woynarowska-Sołdan Magdalena
(1)
Wyrzykowski Janusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Szkoły wyższe
(2)
14-17 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Nauczyciele edukacji zdrowotnej
(1)
Pediatrzy
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Dziecko
(2443)
Język polski
(1735)
Matematyka
(1655)
Nauczanie początkowe
(1566)
Literatura polska
(1562)
Edukacja żywieniowa
(-)
Rodzina
(1321)
Wychowanie
(1312)
Wychowanie w rodzinie
(1207)
Nauczanie
(1169)
Pedagogika
(1145)
Poezja polska
(1053)
Szkolnictwo
(1039)
Historia
(1020)
Nauczyciele
(1013)
Wychowanie przedszkolne
(982)
Literatura
(969)
Młodzież
(915)
Filozofia
(903)
Sztuka
(700)
Powieść polska
(692)
Psychologia
(659)
Fizyka
(652)
Kultura
(643)
Język niemiecki
(635)
Polska
(633)
Osobowość
(627)
Kobieta
(602)
Młodzież szkolna
(578)
Biografie
(572)
Uczucia
(564)
Mowa
(561)
Uczenie się
(557)
Psychoterapia
(525)
Język angielski
(517)
Muzyka
(515)
Stosunki interpersonalne
(508)
Chemia
(485)
Gry i zabawy
(481)
Gry edukacyjne
(475)
Dzieci
(472)
Przyjaźń
(472)
Przyroda
(454)
Nauczanie zintegrowane
(442)
Wojsko
(435)
Psychologia społeczna
(426)
Czytanie
(425)
Relacje międzyludzkie
(416)
Geografia
(413)
Komunikacja społeczna
(411)
Biologia
(400)
Pamiętniki polskie
(392)
Uczniowie
(389)
Teatr polski
(376)
Środowisko człowieka
(373)
Etyka
(367)
Zwierzęta
(367)
Inscenizacja
(365)
Socjologia
(363)
Miłość
(361)
Pisarze polscy
(351)
Środki masowego przekazu
(345)
Dramat polski
(344)
Żydzi
(341)
Oświata
(334)
Pisanie
(322)
Polityka
(320)
Praca
(317)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(316)
Opowiadanie dziecięce polskie
(315)
Pedagogika specjalna
(308)
Logopedia
(307)
Postawy
(306)
Niepowodzenia szkolne
(305)
Internet
(303)
Nauka
(302)
Psychologia rozwojowa
(301)
Stres
(301)
Publicystyka polska
(297)
Wojna 1939-1945 r.
(292)
Niepełnosprawni
(290)
Religia
(288)
Agresywność
(284)
Wartość
(284)
Unia Europejska
(282)
Myślenie
(279)
Pedagogika resocjalizacyjna
(279)
Teatr im. Ludwika Solskiego (Tarnów)
(276)
Psychologia wychowawcza
(275)
Teatr
(271)
Opieka społeczna
(268)
Gry i zabawy umysłowe
(267)
Lęk
(266)
Powieść amerykańska
(266)
Zachowanie
(264)
Zarządzanie
(264)
Życie codzienne
(264)
Gry i zabawy ruchowe
(259)
Kształcenie
(258)
Astronomia
(255)
Pamięć
(254)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Jadłospis
(1)
Komiks
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Temat
Dietetyka Leczenie dietą Metabolizm Zdrowe odżywianie Biochemia Gospodarka wodna organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa Edukacja żywieniowa Węglowodany Monosacharydy Składniki odżywcze Cukier Glikoliza Błonnik pokarmowy Tłuszcze Kwasy tłuszczowe Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe nienasycone Wolne rodniki Woski naturalne Fosfolipidy Glikolipidy Lipoproteiny Sterole Białka Aminokwasy Peptydy Witaminy Kwas askorbinowy Tiamina Ryboflawina Pirydoksyna Witaminy grupy B Kwas nikotynowy Kobalamina Biotyna Kwas pantotenowy Kwas foliowy Cholina Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witaminy D Tokoferole Witaminy K Mikroelementy Wapń Hipokalcemia Hiperkalcemia Fosfor Hipofosfatemia Magnez (pierwiastek) Potas Hipokaliemia Sód Hiponatremia Chlor Siarka Żelazo Niedobór minerałów Normy żywienia Żywność Odżywianie Dzieci Dorośli Kobieta ciężarna Osoby w wieku starszym Sportowcy Probiotyki Prebiotyki Żywność transgeniczna Nutrigenomika Bezpieczeństwo żywności Higiena Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) Dieta wysokobłonnikowa Dieta lekkostrawna Żywienie dojelitowe Dieta niskotłuszczowa Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskobiałkowa Wegetarianizm Dieta śródziemnomorska Dieta DASH Suplementy diety Żywienie chorych Refluks żołądkowo-przełykowy Zapalenie żołądka Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Choroby jelit Biegunka Zaparcie (medycyna) Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Choroba Leśniowskiego-Crohna Zespół jelita drażliwego (IBS) Choroby wątroby Wirusowe zapalenie wątroby Marskość wątroby Stłuszczenie wątroby Śpiączka wątrobowa Transplantacja Zapalenie pęcherzyka żółciowego Kamica żółciowa Ostre zapalenie trzustki Osoby po zabiegu operacyjnym Leczenie żywieniowe Żywienie pozajelitowe Choroby układu moczowego Kłębuszkowe zapalenie nerek Przewlekła niewydolność nerek Cukrzycowa choroba nerek Odmiedniczkowe zapalenie nerek Kamica moczowa Choroby metaboliczne Cukrzyca Insulinoterapia Hiperglikemia Hipoglikemia Otyłość Indeks glikemiczny Chirurgia bariatryczna i metaboliczna Niedożywienie Artretyzm Hiperlipidemia Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba wieńcowa Zawał serca Miażdżyca Udar mózgu Choroba Parkinsona Chorzy na nowotwory Zatrucie pokarmowe Salmonella Flora bakteryjna jelit Choroba Hashimoto Rozwój fizyczny dziecka Okresy rozwojowe człowieka Okres prenatalny Niemowlę Noworodek Karmienie piersią Mleko kobiece Wcześniak Wymioty Celiakia Mukowiscydoza Preparaty mlekozastępcze Dieta bezglutenowa Fenyloketonuria Krzywica Tężyczka Zespół nerczycowy Gorączka reumatyczna Anemia Choroby zakaźne ludzi Alergia pokarmowa Oparzenie Padaczka
Dziedzina i ujęcie
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oddajemy do rąk Czytelników pierwszy w Polsce podręcznik edukacji żywieniowej. Książka Isobel Contento to kompendium wiedzy o tym, jak projektować, realizować i oceniać skuteczność programów i interwencji edukacyjnych związanych z zachowaniami żywieniowymi. W podręczniku omówiono: - najważniejsze teorie wykorzystywane w edukacji żywieniowej wraz z przykładami zastosowania wiedzy w praktyce; - procedurę ułatwiającą studentom i praktykom projektowanie skutecznej edukacji żywieniowej, przełożenie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktykę oraz opracowanie planu edukacyjnego; - zagadnienia dotyczące realizacji edukacji żywieniowej w różnych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, osób o niskim poziomie alfabetyzmu i osób z różnych grup kulturowych. Edukacja żywieniowa to książka przeznaczona dla studentów różnych poziomów studiów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia. Może być przydatna także dla pracujących edukatorów żywieniowych i menedżerów jako źródło wszechstronnych informacji do planowania i realizacji skutecznych programów edukacji żywieniowej skierowanych do różnych grup odbiorców. Na całym świecie obserwujemy zwiększanie się częstości występowania chorób dietozależnych, w tym otyłości, oraz nadal istniejące w niektórych krajach niedożywienie. Edukacja żywieniowa jest obecnie potrzebna bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Na szczęście w szkołach, miejscach pracy i społecznościach docenia się znaczenie tej edukacji dla zmniejszania ryzyka wystąpienia tych problemów zdrowotnych. Oznacza to, że edukatorzy żywieniowi mają obecnie możliwości dokonywania rzeczywistych zmian we współczesnym świecie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 111 622 (1 egz.)
Bochnia wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31 482 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. – Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego. – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak „Supermocni kontra złodzieje zdrowia” chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109 078 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Poczytam Ci Mamo)
"Poczytam ci, mamo. Elementarz przyrodniczy" to wspaniała pomoc dla dzieci rozpoczynających naukę przyrody. Pozycja nie tylko wprowadza w świat zagadnień przyrodniczych, lecz także wspiera naukę czytania. Zalety książki: duża, czytelna czcionka, ponad 20 zabawnych opowiadań o tematyce bliskiej współczesnym dzieciom, zakres merytoryczny materiału zgodny z podstawą programową I etapu edukacji, klasy 1–3, wiedza przyrodnicza wprowadzana na pełnych humoru ilustracjach lub w komiksowych dymkach, ponad 20 zagadnień, takich jak między innymi: – zależność przyrody od pór roku, – ochrona środowiska, – znaczenie wody i powietrza dla życia, – krajobrazy Polski, – zagrożenia ze strony zwierząt, roślin czy zjawisk przyrodniczych, – zasady racjonalnego odżywiania się, – przystosowywanie się zwierząt do poszczególnych pór roku, – warunki rozwoju roślin, – zjawiska atmosferyczne, – doświadczenia przyrodnicze, doskonałe uzupełnienie szkolnego podręcznika i zeszytu ćwiczeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Bochnia wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30 928 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kompendium wiedzy dotyczące kształtowania kompetencji umożliwiających ludziom dbanie o zdrowie własne i społeczności, w której żyją. W pierwszej części podręcznika omówiono teoretyczne podstawy edukacji zdrowotnej, nakreślono jej etyczne aspekty, opisano role i kompetencje osób prowadzących edukację zdrowotną oraz przedstawiono metodykę jej prowadzenia."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 38 242 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej