Dietetycy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Tarnów wypożyczalnia
(1)
Tarnów czytelnia
(2)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
(2)
Autor
Brytek-Matera Anna
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Krauss Hanna
(1)
Lewis Lisa S
(1)
Rimland Bernard (1928-2006)
(1)
Scott Pamela
(1)
Semon Bruce
(1)
Seroussi Karyn (1965- )
(1)
Shaw William
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Dzieci
(2737)
6-8 lat
(1996)
9-13 lat
(1676)
0-5 lat
(953)
Młodzież
(867)
Dietetycy
(-)
Rodzice
(776)
Nauczyciele
(676)
14-17 lat
(649)
Szkoły podstawowe
(375)
Szkoły wyższe
(369)
Dorośli
(363)
Pedagodzy
(219)
Logopedzi
(213)
Psycholodzy
(175)
Studenci
(175)
Terapeuci zajęciowi
(161)
Przedszkola
(145)
Terapeuci
(141)
Nauczyciele przedszkoli
(124)
Klasa 8.
(100)
Szkoły specjalne
(96)
Nauczyciele nauczania początkowego
(91)
Klasa 1.
(84)
Psychoterapeuci
(80)
Klasa 7.
(79)
Klasa 2.
(77)
Pedagodzy specjalni
(77)
Klasa 3.
(75)
Klasa 5.
(71)
Klasa 4.
(70)
Klasa 6.
(70)
Dziecko z niepełnosprawnością intelektualną
(57)
Szkoły średnie
(52)
Nauczanie początkowe
(51)
Lekarze
(50)
Dziecko z zaburzeniami mowy
(48)
Wychowawcy klas
(44)
Dyrektorzy szkół
(38)
Szkoły ponadpodstawowe
(38)
Dziecko autystyczne
(33)
Uczniowie o specjalnych potrzebach edukacyjnych
(33)
Uczniowie ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi
(33)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(32)
Nauczyciele języka polskiego
(27)
Nauczyciele szkół podstawowych
(25)
Pracownicy socjalni
(24)
Psychiatrzy
(23)
Nauczyciele matematyki
(21)
Cudzoziemcy
(20)
Pedagodzy szkolni
(20)
Fizjoterapeuci
(19)
Menedżerowie
(19)
A1 (poziom biegłości językowej)
(17)
A2 (poziom biegłości językowej)
(16)
Bibliotekarze
(15)
Nauczyciele akademiccy
(15)
Nauczyciele wychowania fizycznego
(15)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(15)
Poziom podstawowy
(15)
Prawnicy
(14)
B1 (poziom biegłości językowej)
(13)
Terapeuci pedagogiczni
(13)
Chorzy z afazją
(12)
Pracownicy naukowi
(12)
Licea
(11)
Nauczyciele szkół średnich
(11)
Osoby z autyzmem
(11)
Uczniowie
(11)
Opiekunki i opiekunowie osób starszych
(10)
Osoby w wieku starszym
(10)
Pediatrzy
(10)
Socjolodzy
(10)
Szkoła podstawowa
(10)
Ukraińcy
(10)
Dyrektorzy przedszkoli
(9)
Nastolatki
(9)
Przedsiębiorcy
(9)
Psycholodzy szkolni
(9)
Szkoły ponadgimnazjalne
(9)
Wychowawcy małych dzieci
(9)
18+
(8)
Gimnazja
(8)
Kobieta
(8)
Nauczyciele historii
(8)
Szkoła specjalna
(8)
A1 poziom biegłości językowej
(7)
B2 (poziom biegłości językowej)
(7)
Kosmetolodzy
(7)
Policjanci
(7)
Politycy
(7)
Technikum
(7)
Arteterapeuci
(6)
Lekarze rodzinni
(6)
Młodzież z niepełnosprawnością intelektualną
(6)
Osoby z zespołem Aspergera
(6)
Pracownicy samorządowi
(6)
Prokuratorzy
(6)
Psycholodzy kliniczni
(6)
Sędziowie
(6)
Adwokaci
(5)
Temat
Suplementy diety
(4)
Leczenie dietą
(3)
Odżywianie
(3)
Otyłość
(3)
Aminokwasy
(2)
Białka
(2)
Choroby układu krążenia
(2)
Cukier
(2)
Dietetyka
(2)
Dorośli
(2)
Dzieci
(2)
Flora bakteryjna jelit
(2)
Fosfolipidy
(2)
Glikolipidy
(2)
Karmienie piersią
(2)
Kwasy tłuszczowe
(2)
Lipoproteiny
(2)
Magnez (pierwiastek)
(2)
Metabolizm
(2)
Mikroelementy
(2)
Monosacharydy
(2)
Niedożywienie
(2)
Niemowlę
(2)
Nutrigenomika
(2)
Odchudzanie
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Prebiotyki
(2)
Probiotyki
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Tłuszcze
(2)
Witaminy
(2)
Węglowodany
(2)
Adipocyty
(1)
Adiponektyna
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Alkohole wielowodorotlenowe
(1)
Aloes
(1)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(1)
Anemia
(1)
Antocyjany
(1)
Apelina
(1)
Aronia czarna
(1)
Artretyzm
(1)
Autyzm
(1)
Bez czarny
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Biegunka
(1)
Biochemia
(1)
Biotyna
(1)
Bulimia
(1)
Błonnik pokarmowy
(1)
Celiakia
(1)
Chirurgia bariatryczna i metaboliczna
(1)
Chlor
(1)
Cholesterol
(1)
Cholina
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroba Parkinsona
(1)
Choroba wieńcowa
(1)
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
(1)
Choroby jelit
(1)
Choroby metaboliczne
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby układu moczowego
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciąża
(1)
Cukrzyca
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Cukrzycowa choroba nerek
(1)
Czosnek pospolity
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Dieta niskobiałkowa
(1)
Dieta niskotłuszczowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta wysokobłonnikowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dysbioza jelitowa
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Epigenetyka
(1)
Erytrytol
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fosfor
(1)
Fruktoza
(1)
Genomika
(1)
Glikoliza
(1)
Gorączka reumatyczna
(1)
Gospodarka wodna organizmu
(1)
Higiena
(1)
Hiperglikemia
(1)
Hiperkalcemia
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Jadłospis
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Biologia
(1)
Psychologia
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Psychodietetyka / redakcja naukowa dr hab. n. społ. Anna Brytek-Matera. - Wydanie I, 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: • najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, • relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami, • metody leczenia otyłości, • metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109 055 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Temat
Dietetyka Leczenie dietą Metabolizm Zdrowe odżywianie Biochemia Gospodarka wodna organizmu Równowaga kwasowo-zasadowa Edukacja żywieniowa Węglowodany Monosacharydy Składniki odżywcze Cukier Glikoliza Błonnik pokarmowy Tłuszcze Kwasy tłuszczowe Kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe nienasycone Wolne rodniki Woski naturalne Fosfolipidy Glikolipidy Lipoproteiny Sterole Białka Aminokwasy Peptydy Witaminy Kwas askorbinowy Tiamina Ryboflawina Pirydoksyna Witaminy grupy B Kwas nikotynowy Kobalamina Biotyna Kwas pantotenowy Kwas foliowy Cholina Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A Witaminy D Tokoferole Witaminy K Mikroelementy Wapń Hipokalcemia Hiperkalcemia Fosfor Hipofosfatemia Magnez (pierwiastek) Potas Hipokaliemia Sód Hiponatremia Chlor Siarka Żelazo Niedobór minerałów Normy żywienia Żywność Odżywianie Dzieci Dorośli Kobieta ciężarna Osoby w wieku starszym Sportowcy Probiotyki Prebiotyki Żywność transgeniczna Nutrigenomika Bezpieczeństwo żywności Higiena Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) Dieta wysokobłonnikowa Dieta lekkostrawna Żywienie dojelitowe Dieta niskotłuszczowa Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskobiałkowa Wegetarianizm Dieta śródziemnomorska Dieta DASH Suplementy diety Żywienie chorych Refluks żołądkowo-przełykowy Zapalenie żołądka Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy Choroby jelit Biegunka Zaparcie (medycyna) Wrzodziejące zapalenie jelita grubego Choroba Leśniowskiego-Crohna Zespół jelita drażliwego (IBS) Choroby wątroby Wirusowe zapalenie wątroby Marskość wątroby Stłuszczenie wątroby Śpiączka wątrobowa Transplantacja Zapalenie pęcherzyka żółciowego Kamica żółciowa Ostre zapalenie trzustki Osoby po zabiegu operacyjnym Leczenie żywieniowe Żywienie pozajelitowe Choroby układu moczowego Kłębuszkowe zapalenie nerek Przewlekła niewydolność nerek Cukrzycowa choroba nerek Odmiedniczkowe zapalenie nerek Kamica moczowa Choroby metaboliczne Cukrzyca Insulinoterapia Hiperglikemia Hipoglikemia Otyłość Indeks glikemiczny Chirurgia bariatryczna i metaboliczna Niedożywienie Artretyzm Hiperlipidemia Choroby układu krążenia Nadciśnienie tętnicze Choroba wieńcowa Zawał serca Miażdżyca Udar mózgu Choroba Parkinsona Chorzy na nowotwory Zatrucie pokarmowe Salmonella Flora bakteryjna jelit Choroba Hashimoto Rozwój fizyczny dziecka Okresy rozwojowe człowieka Okres prenatalny Niemowlę Noworodek Karmienie piersią Mleko kobiece Wcześniak Wymioty Celiakia Mukowiscydoza Preparaty mlekozastępcze Dieta bezglutenowa Fenyloketonuria Krzywica Tężyczka Zespół nerczycowy Gorączka reumatyczna Anemia Choroby zakaźne ludzi Alergia pokarmowa Oparzenie Padaczka
Dziedzina i ujęcie
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego. Oprócz aktualnej zawartości merytorycznej, książka zyskała przejrzystą szatę graficzną i nową okładkę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fizjologia żywienia / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Hanna Krauss. - Wydanie I, dodruk - Warszawa : PZWL, 2020. - XVIII, 409, [1] strona : ilustracje, wykres ; 24 cm.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108 724 (1 egz.)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 689 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Celem tej książki jest przedstawienie terapii biomedycznych, stosowanych w leczeniu dzieci z autyzmem, ADD/ADHD oraz PDD, poprzez połączenie informacji z zakresu biochemii, immunologii, genetyki, dietetyki oraz mikrobiologii w taki sposób, aby mogły zostać przyswojone przez rodziców oraz lekarzy i dietetyków, zajmujących się dziećmi z tymi chorobami. Długie rozmowy autora z tysiącami rodziców tych dzieci, a w tym z wieloma, którzy sami są lekarzami, dostarczyły mu szereg wskazówek, dotyczących tych chorób.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110 966 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej