Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(48)
Forma i typ
Książki
(48)
Poradniki i przewodniki
(40)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Mapy
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(51)
wypożyczone
(7)
Placówka
Tarnów wypożyczalnia
(29)
Bochnia wypożyczalnia
(13)
Brzesko wypożyczalnia
(14)
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
(2)
Autor
Bravo Paweł (1967- )
(2)
Clase Mia (1977- )
(2)
Dymek Marta
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Högström Justyna
(2)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(2)
Ottolenghi Yotam (1968- )
(2)
Rokicka Alicja (kucharz)
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Baranowska Natalia
(1)
Bareła Malwina
(1)
Bator Julita
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bez David
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Boscolo Alfredo (1977- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Cichoń Katarzyna (fotograf)
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Dimoski Zvonko (1980- )
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Dudek Adam
(1)
Dusza Barbara
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Ekblom Ulrika (1971- )
(1)
Elgquist Therese (1991- )
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Gałuszka Elżbieta
(1)
Gdowska Magdalena
(1)
Gignal Magdalena
(1)
Gjengedal Marianne Pfeffer (1981- )
(1)
Goggins Aidan
(1)
Gorzkowska Magdalena
(1)
Górak-Sosnowska Katarzyna
(1)
Hopfer-Gilles Marta (1979- )
(1)
Howarth Esme
(1)
Jagodziński Andrzej Sławomir (1954- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna Witamin
(1)
Johnsen Ina-Janine (1964- )
(1)
Korżawska Stefania (1956- )
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kulawik Ida
(1)
Laughin Andrew
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Loth-Ignaciuk Agata
(1)
Lovekin Jonathan
(1)
Majewski Marcin (dietetyk)
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malerba Giulia
(1)
Malinowski Gościwit
(1)
Malusi Monika
(1)
Marciniak Michał (dietetyk)
(1)
Masi Leonardo (1976- )
(1)
Matten Glen
(1)
Michta-Juntunen Aleksandra
(1)
Mingolla Lucy
(1)
Mizielińska Aleksandra
(1)
Mizieliński Daniel
(1)
Mączyńska Małgorzata (coach)
(1)
Nazmi-Fahim Dalia
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Nörbom Nadia (1983- )
(1)
Ochman Paweł
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Palmowska Anna
(1)
Pałka Joanna
(1)
Prokocka Joanna
(1)
Pérès Klaudia Iga‏ ‎ (1985- )
(1)
Ramsey Drew
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Rączka Elżbieta
(1)
Sillani Febe
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ) Liga Profesora Jot
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Superbohaterowie z ulicy Borówkowej
(1)
Skarżyńska Katarzyna
(1)
Skorupski Adam
(1)
Stańczyk Katarzyna
(1)
Sundgren Lisen (1966- )
(1)
Szloser Marta
(1)
Tamimi Sami (1968- )
(1)
Teperek Agata
(1)
Tracz Sylwia
(1)
Tunkiel Katarzyna (1985- )
(1)
Wigley Tara
(1)
Winiarska Ewa
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wojciechowska Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(25)
2010 - 2019
(22)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(45)
Kraj wydania
Polska
(47)
nieokreślony (s.l.)
(1)
Język
polski
(48)
Odbiorca
9-13 lat
(6)
Dzieci
(6)
6-8 lat
(4)
14-17 lat
(2)
Młodzież
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(11)
Kuchnia wegańska
(8)
Potrawy dietetyczne
(5)
Kultura stołu
(4)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Leczenie dietą
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Weganizm
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Żywienie chorych
(3)
Ajurweda
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Dietetyka
(2)
Gotowanie
(2)
Jakość żywności
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Odżywianie
(2)
Owoce
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Warzywa
(2)
Zapalenie
(2)
Alergicy
(1)
Austen, Jane (1775-1817)
(1)
Björk (1965- )
(1)
Bliźnięta
(1)
Chanel, Coco (1883-1971)
(1)
Child, Julia (1912-2004)
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Cukrzyca
(1)
Cukrzycy
(1)
Dalby, Liza Crihfield (1950- )
(1)
Depresja
(1)
Desery
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dzieci
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Finowie
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gastronomia
(1)
Geografia
(1)
Havel, Václav (1936-2011)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Kahlo, Frida (1907-1954)
(1)
Kasza
(1)
Kobieta
(1)
Koktajle
(1)
Krohg, Oda (1860-1935)
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia bułgarska
(1)
Kuchnia chorwacka
(1)
Kuchnia czeska
(1)
Kuchnia egipska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia marokańska
(1)
Kuchnia meksykańska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia tunezyjska
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Lindgren, Astrid (1907-2002)
(1)
Loren, Sophia (1934- )
(1)
Lęk
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Maria Antonina (królowa Francji ; 1755-1793)
(1)
Michta-Juntunen, Aleksandra
(1)
Monroe, Marilyn (1926-1962)
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Nowotwór
(1)
Obiad
(1)
Odporność
(1)
Pawłowa, Anna (1881-1931)
(1)
Percepcja smaku
(1)
Pieczywo
(1)
Polityka
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Post
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(2)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Francja
(2)
Świat
(2)
Bułgaria
(1)
Chorwacja
(1)
Egipt
(1)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Finlandia
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Maroko
(1)
Małopolska
(1)
Tunezja
(1)
Węgry
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(27)
Książka kucharska
(23)
Publikacja bogato ilustrowana
(21)
Poradnik
(17)
Biografia
(2)
Opracowanie
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Artykuł z czasopisma kulturalnego
(1)
Atlas geograficzny
(1)
Esej
(1)
Felieton
(1)
Jadłospis
(1)
Komiks
(1)
Książki kucharskie [Typ publikacji]
(1)
Mapa dla dzieci
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Pamietniki i wspomnienia
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(2670)
Psychologia
(1342)
Historia
(977)
Socjologia i społeczeństwo
(749)
Medycyna i zdrowie
(605)
Kulinaria
(48)
Kultura i sztuka
(563)
Hobby i czas wolny
(443)
Literaturoznawstwo
(407)
Językoznawstwo
(301)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(249)
Rozwój osobisty
(237)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(200)
Filozofia i etyka
(195)
Biologia
(193)
Religia i duchowość
(172)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(157)
Matematyka
(107)
Etnologia i antropologia kulturowa
(105)
Zarządzanie i marketing
(100)
Media i komunikacja społeczna
(94)
Podróże i turystyka
(91)
Informatyka i technologie informacyjne
(88)
Geografia i nauki o Ziemi
(84)
Nauka i badania
(83)
Kultura fizyczna i sport
(79)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(74)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(58)
Fizyka i astronomia
(58)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(51)
Ochrona środowiska
(51)
Inżynieria i technika
(28)
Architektura i budownictwo
(27)
Chemia
(27)
Styl życia, moda i uroda
(22)
Praca, kariera, pieniądze
(20)
Rolnictwo i leśnictwo
(15)
Dom i ogród
(11)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(8)
Transport i logistyka
(7)
Archeologia
(4)
Filozofia i sztuka
(1)
Fizyka
(1)
Historia i społeczeństwo
(1)
Literatura
(1)
Rodzina, relacje miedzyludzkie
(1)
Socjologia
(1)
Socjologia społeczeństwa
(1)
Wychowanie i społeczeństwo
(1)
48 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyczna odsłona bestsellerowych lunchboxów! Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii – każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych z Was, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze. Szybkie, proste i różnorodne przepisy z sezonowych składników do kupienia w pobliskim sklepie. Odkryj smaczne śniadania, zestawy lunchowe, które sprawdzą się jako domowy obiad lub kolacja, a także lekkie i pełne smaku desery. Dania, które zapakujesz do lunchboxa, zjesz ze smakiem w domu z całą rodziną lub wykorzystasz przy okazji spotkań z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 109 433 (1 egz.)
(dostępność ok. 13.06.2024)
Książka
W koszyku
Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108 714 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw - i mnóstwo innych pyszności. Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet - jak zrobić własną książkę kucharską! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110 260 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łatwe przepisy na pyszne i zdrowe dania serwowane w miskach. Naturalne, proste i dobrze wyglądające jedzenie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 104 901 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oddajcie się buntowniczej mocy tekstów zebranych w tej książce - każdy z nich będziecie smakować niczym mistrzowskie danie, które zachwyca geniuszem prostoty i wyrafinowania. Bravo, uważny i wrażliwy na sprawy społeczne, widzi w jedzeniu klucz do zrozumienia sensu istnienia człowieka, obnaża absurdy decyzji polityków i powierzchownych mód - efektownych, lecz pustych w środku niczym beza. Autor nazywa siebie skromnie filozofem widelca i zwraca naszą uwagę na trafne włoskie powiedzenie: tutto fa brodo - ze wszystkiego jest rosół. Bo w życiu, jak i w gotowaniu każdy szczegół jest ważny. Erudyta i błyskotliwy obserwator codzienności prowadzi nas czytających po fascynujących ścieżkach kultury kulinarnej - zjawiska, którego istnienie wciąż kwestionuje się w kraju nad Wisłą. „Półki z książkami to siedlisko sił nieczystych” - pisze przewrotnie Paweł Bravo. Niech jak najwięcej półek zapełnia się takimi książkami jak ta. [lubimyczytać.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44 445 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Trudno w dzisiejszych czasach powiedzieć coś oryginalnego o kuchni, okazuje się bowiem, że wszyscy gotują i że koniecznie muszą podzielić się swoimi osiągnięciami, pisząc książkę kucharską. Na temat kuchni włoskiej jest prawdziwy wysyp literatury wszelkiej maści. Tytuły są dopasowane do włoskich stereotypów, przywołują kuchnię mamy (mamma), babci (nonna), domu (casa). Miło, ciepło, domowo, zdrowo. W tym całym zgiełku są co prawda jakieś rozanielone niewiasty, które twierdzą, że ich kuchnia pachnie bazylią, ale mniejsza z tym. Prawdziwą sensacją okazuje się sam Dante Alighieri, który wychodzi z krzaków na Polu Mokotowskim w Warszawie…. I tu się zaczyna Kuchnia Dantego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44 462 (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 przepisów dla diabetyków / Aleksandra Cichocka. - Wydanie II. - Warszawa : Wydawnictwo Medyk, 2023. - 182, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera 100 przepisów dla diabetyków oraz przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dąbrowa Tarnowska wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 087 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej: • odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, • odbudujesz dobrą kondycję twojego organizmu, • poprawisz wygląd swojej skóry, • zwalczysz uczucie zmęczenia, • ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy! Autorką książki „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®. Przepisy” jest moja wspaniała synowa Beata. Ma ona nieprzeciętny dar – z łatwością tworzy ciekawe kompozycje potraw, które spełniają kryteria diety warzywno-owocowej. Z radością polecam tę książkę – dr Ewa Dąbrowska.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Bochnia wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 31 338 (1 egz.)
(dostępność ok. 07.06.2024)
Książka
W koszyku
Wyciśnij z tej książki zdrową dawkę wiedzy, praktyki i witamin! W książce znajdziesz: • specjalny rozdział dr Ewy Dąbrowskiej poświęcony odporności i sposobom radzenia sobie z wirusami, • 100 nowych przepisów na smaczne, szybkie i wzmacniające odporność zupy, soki, musy, desery i koktajle, • praktyczne porady, przykładowy jadłospis, • teksty motywacyjne z miejscem na notatki, • pomysły na wykorzystanie diety płynnej w życiu codziennym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108 690 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak podróży:... pyszna lektura. Książka dla tych, którzy kochają podróże i kuchnie. To zbiór świetnych przepisów i zaproszenie na wyprawę do fascynujących krajów: Bułgarii, Chorwacji, Francji, Grecji, Hiszpanii, Włoch, Egiptu, Tunezji, Maroka i na Węgry. Inspirujący przewodnik kulinarny, zilustrowany znakomitymi, bardzo apetycznymi zdjęciami, proponuje wiele prostych potraw - zarówno tradycyjnych, jak i nowatorskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110 612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygody kulinarne : moje sprawdzone przepisy / Adam Dudek. - Tarnów : Wydawca Bel-Druk, 2021. - 157, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
Autor
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Książka, którą oddaję do Waszych rąk jest wyjątkowa. To druga część mojego dzieła o pasjach, które we mnie drzemią i z którymi się dzielę. Ta książka, to podróż po smakach, zapachach i kuchniach mojego dzieciństwa. Jestem przekonany, że po jej przejrzeniu, uwierzycie w siebie, spróbujecie wniknąć w świat kuchni i staniecie się smakoszami, którzy nie boją się wyzwań. Wszystkiego przecież można się nauczyć, niezależnie od wieku czy doświadczenia. Trzeba tylko odpowiedniej wiedzy i podejścia. A gdy tylko poznacie kulinarne tajniki z pewnością zasmakujecie gotowania i pieczenia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109 552, 109 551 (2 egz.)
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43 816 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Dwie Siostry, 2017. - 282, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień Dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Bochnia wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 31 392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - [Wydanie pierwsze]. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108 602 (1 egz.)
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43 569 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy ; 34 cm.
Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon apptit!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 110 976 (1 egz.)
(dostępność ok. 06.06.2024)
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 44 798 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podobno trzeba zjeść z kimś beczkę soli, żeby naprawdę go poznać – ale chyba lepiej zjeść tort Pavlova albo pyszne spaghetti? Autorki (Polka i Norweżka) wybrały czternaście sławnych, twórczych i silnych kobiet i postanowiły poznać je bliżej nie tylko poprzez potrawy, które mogłyby znaleźć się na ich stołach. Zapragnęły także się w nie wcielić: odtworzyły ich stroje i otoczenie, podczas sesji zdjęciowych na chwilę wchodząc w ich role i doskonale się przy tym bawiąc. Efektem jest zbiór wysmakowanych i dowcipnych portretów postaci takich jak Maria Antonina, Frida Kahlo, Jane Austen, Astrid Lindgren, Sophia Loren, Coco Chanel i Björk. Do każdego z nich autorki dobrały po kilka wypróbowanych przepisów na dania w odpowiednim stylu – czasem wyrafinowanych, a czasem bardzo prostych, na rozmaite okazje i nastroje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 108 431 (1 egz.)
Bochnia wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32 123 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Laurum)
Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia - pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej. Zasady diety SIRT są bardzo proste, a produkty łatwo dostępne. Nie trzeba liczyć kalorii, wystarczy stosować ogólne zasady zdrowego odżywiania się oraz wzbogacać codzienne menu produktami z listy 20 najbogatszych w polifenole, które mają charakter bezglutenowy, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać. Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu 7 dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych. Czego można oczekiwać, gdy się stosuje dietę SIRT? • Utraty wagi wynikającej ze zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej. • Przygotowania organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi. • Lepszego wyglądu, lepszego samopoczucia, wyższego poziomu energii. • Braku konieczności stosowania długotrwałej głodówki czy skazywania się na uczucie skrajnego głodu. • Braku konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń. • Otwarcia drogi do dłuższego, zdrowszego życia bez chorób. Aidan Goggins ma dość nietypowe wykształcenie, ponieważ jest jednocześnie farmaceutą i dietetykiem. Poza tym cierpi na rzadką chorobę autoimmunologiczną. Za sprawą dość wyjątkowego połączenia tych trzech czynników stał się jednym z najbardziej rozchwytywanych europejskich specjalistów w dziedzinie zdrowia. Z jego usług korzystają zarówno lekarze, jak i celebryci. Aidan rozumie znaczenie dobrej kondycji fizycznej i specjalizuje się w żywieniu sportowców. Dzięki swojemu doświadczeniu już nieraz wspomagał zawodowych mistrzów sportu w ich drodze do sukcesu. Aidan chętnie wypowiada się w mediach w sprawach zdrowia, jest też autorem nagradzanych książek. Glen Matten jest entuzjastą dobrego jedzenia z dyplomem w dziedzinie dietetyki medycznej. W jego przypadku obsesyjne gromadzenie wiedzy na temat odżywiania się idzie w parze z zamiłowaniem do dobrej kuchni. Od blisko dziesięciu lat z powodzeniem otwiera kolejne kliniki na terenie Wielkiej Brytanii, a z jego usług skorzystało już wielu zawodowych sportowców i celebrytów. Jest autorem nagradzanych publikacji, chętnie udziela się w mediach
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43368 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zioła : jak zbierać, przetwarzać, stosować / Magdalena Gorzkowska. - Wydanie IV - dodruk. - Olszanica : BOSZ, 2020. - 184 strony : ilustracje ; 25 cm.
Poradnik dla tych, którzy chcą zbierać zioła, suszyć je, przetwarzać i wykorzystywać dla zdrowia i urody. Układ ziół w książce zgodny jest z kalendarzem zbiorów (od wiosny do jesieni). Autorka dokładnie opisuje sposób ich wykorzystania, dolegliwości, na które pomagają, podaje też sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewek, naparów, maści i innych ziołowych specyfików. Prezentację roślin ubarwia opowieść o ich etnograficznym i historycznym znaczeniu. [empik].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brzesko wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43 666 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. – Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego. – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak „Supermocni kontra złodzieje zdrowia” chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109 078 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z tą książką pieczenie stanie się chlebem powszednim. Czy wiesz, że można piec bez wyrabiania, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia i w ten sposób wypełnić dom najpiękniejszym zapachem świata - zapachem świeżo upieczonego chleba? Po prostu łączysz składniki, odstawiasz do wyrośnięcia, formujesz i hyc do pieca. I co najważniejsze - ta technika opracowana przez norweską gwiazdę kulinarną nadaje się do wszystkich rodzajów wypieków: od pulchnych bułeczek cynamonowych, po pizzę z chrupiącą skórką i wspaniały świeży chleb. Znajdziesz tu ponad 100 sprawdzonych przepisów, na widok których dosłownie cieknie ślinka. W tym patenty na drugie życie czerstwego pieczywa i kilka pomysłów na ulubione smarowidła do chleba. A wszystko przepełnione kwintesencją norweskości, czyli pomysłami, jak nie utrudniać sobie życia, aby było przyjemne i smaczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 110 511 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoje Zdrowie / Stefania Korżawska)
"Za garść cywilizacyjnych smakołyków oddajemy codziennie swoje zdrowie chorobom. I choć wiemy, że cywilizacja z chorobami trzyma, to jednak zdążyliśmy się do jej lekkości i sztucznego piękna przyzwyczaić. A przecież wrota natury są otwarte, więc powrót do niej i do jej normalności jest wciąż możliwy. Tylko natura może przekazać bezinteresowną pomoc dla naszego zdrowia, tuląc do swego wrażliwego serca zdrowego i chorego, biednego i bogatego, butnego i zagubionego, wszak żyje ona miłością, miłością karmi i miłością uzdrawia." Wierna przyjaciółka ziół Stefania Korżawska. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Tarnów wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 109 580 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej